Hasznos információk

KRESZ módosítás

alt

 

A 7500 kg-ot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikkal és vontatókkal az azonos irányban két forgalmi sávval rendelkező  magyarországi autópálya- és autóútszakaszokon reggel 6 és este 22 óra között előzni tilos. A kamionoknak olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük akár egy hasonló méretű járműszerelvény is biztonságosan besorolhasson.

 

Egészségügyi alkalmasság

 

Szigorodtak az orvosi alkalmassági vizsgálat feltételei. A vezetői engedély meghosszabbításánál a háziorvosnak kötelező szakorvoshoz irányítania az autóst pl. cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és idegrendszeri betegségek esetén.

Érdemes tehát idejében elkezdeni a vizsgálatokat, mert a szakorvosi vizsgálatokra előjegyzést kell kérni.

 

A reklámhordozók visszaszorítása

 

A törvény tiltja a közutak környezetében a láthatóságot akadályozó, a közlekedés biztonságát veszélyeztető reklámhordozók elhelyezését a balesetveszéllyel járó figyelemelterelés miatt.

A rendelkezés hat hónapos türelmi időt hagy a tilalomba ütköző reklámhordozók felszámolására. Ezt követően a közlekedési hatóság - akár ismételten is - 500 000 forintos bírságot szabhat ki annak az ingatlannak a tulajdonosára, amelynek területén a tárgyat elhelyezték.  

 

Karambol esetén külön kárrendezés nélkül mentesülhetünk az önrész fizetésétől.

 

Egy újabb innovatív termékkel erősíti az autósok védelmét a Genertel, Magyarország első direktbiztosítója. Az évi néhány ezer forintos díj ellenében minden teljes körű casco biztosítással rendelkező, karambolt okozó autós elkerülheti az önrész okozta váratlan kiadásokat is. Az Önrész Casco széles körben, bármilyen biztosító teljes körű cascója mellé köthető, fedezet annak töréskárra megállapított fix önrészére kínál - akár 500 ezer forint összegig, valamint bármekkora számú káresemény során igénybe vehető. Az önrész biztosítás összege két dologtól, az autóra kötött kötelező biztosítás bónuszfokozatától és a teljes körű casco töréskárra vonatkozó fix önrészének nagyságától függ. Az Önrész Cascóval egy olyan megoldást dolgozott ki a Genertel, amely a kárrendezésti procedúrát is lerövidíti, ugyanis az ügyfél teljes körű casco biztosítójának kárrendezését követően automatikusan, külön vizsgálat nélkül téríti az önrész összegét.

 

Ezentúl a külföldön elkövetett szabálysértések hazakerülnek az elkövető országába.

 

Az Európai Parlament megszavazta azt a jobgszabály-javaslatot, miszerint az uniós tagállamok közvetlenül megoszthatják egymással a gépjárművek regisztrációs adatait, azért, hogy a külföldön elkövetett közlekedési szabálysértések ne maradhassanak büntetlenül. A szabályszegést követően gyorsan azonosíthatók lesznek azok a gépjármű-tulajdonosok, akiknek járművével külföldön követik el a következő közlekedési szabálysértéseket: ittas vezetés, bekapcsolt biztonsági öv nélküli közlekedés, áthajtás a tilos jelzésen, gyorshajtás, kábítószer hatása alatt történő vezetés, mobiltelefonok és más kommunikációs eszközök vezetés közbeni tiltott használatabukósisak nélküli motorozás, buszsávok vagy más  megkülönböztetett sávok engedély nélküli használata. Parkolási díj meg nem fizetésére a jogszabály  nem vonatkozik. A közlekedésbiztonsági irányelvet - miután a miniszteri tanács jóváhagyja, két éven belül kell átültetni a tagországok nemzeti szabályozásába.